Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach statystycznych oraz w celu dostosowania naszego sklepu do indywidualnych potrzeb klientów.
W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszego sklepu internetowego bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że bedą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności.

vinocamino.pl

info@vinocamino.pl 22 42 96 757Rejestracja|Dostawa|Kontakt

ODKRYJ HISZPANIĘ RAZEM Z NAMI!


HISZPANIAHiszpania jest największym, pod względem powierzchni upraw, krajem winiarskim świata. Pod względem wielkości produkcji zajmuje miejsce trzecie, po Włoszech i Francji.

 

Jedną trzecią produkcji Hiszpania eksportuje, głównie do USA, Wielkiej Brytanii i Niemiec.

 

Ze względu na bardzo zróżnicowany klimat i warunki glebowe (ubogie gleby granitowe, piaski, kreda) wina hiszpańskie mają własny, niepowtarzalny charakter i przez wielu znawców uznawane są za wyjątkowe. Ale w Polsce wina hiszpańskie nie są jednoznacznie oceniane.

 

Na początku lat dziewięćdziesiątych 20-go wieku, gdy w Polsce, wraz z rozwojem gospodarki rynkowej, powstawały pierwsze firmy importujące wina, Hiszpania dopiero przeobrażała się z zacofanego, rustykalnego producenta w nowoczesny kraj winiarski jakim jest teraz. Importerzy skupili się wtedy na winach francuskich i włoskich, potem na tanich winach z Nowego Świata.

 

Po wstąpieniu Hiszpanii do EWG, czyli dzisiejszej Unii Europejskiej, szerokim strumieniem płynęły unijne fundusze w rozwój zacofanego hiszpańskiego rolnictwa. Dużą część środków zainwestowano w przemysł winiarski. Pojawiły się supernowoczesne bodegi, do Hiszpanii przybyło wielu mistrzów winiarskich z Francji. Biznesem winiarskim zajęli się młodzi ludzie, otwarci na nowe idee i technologie.

 

Zmieniły się metody uprawy, zbiorów, na szeroką skalę są stosowane nowe beczki z fran, amerykańskiego i węgierskiego dębu, co w połączeniu z nowoczesnymi technologiami dało rewelacyjne efekty.

 

W Hiszpanii  szeroko są uprawiane lokalne szczepy winorośli, najsławniejsze czerwone to tempranillo ( czyt:tempranijo) i garnacha ( czyt: garnacza), a białe to verdejo (czyt: verdeho) i albarińo (czyt: albarinio). Oczywiście znajdziemy tu cabernet sauvignon, merlot, syrach, chardonnay, ale służą one częściej do kupażu z wiodącymi lokalnymi szczepami. Znamienne jest, ze garnacha została sprowadzona do Francji, gdzie jest uprawiana pod nazwą grenache i Francuzi uznaja ją powszechnie za szczep rdzennie francuski....

 

Hiszpański system kontroli i certyfikacji jakości jest dosyć młody (ostatnie ważne zmiany w 2003 roku), ale bardzo wyraźny i konkretny. I tak od najbardziej prestiżowej Denominacion de Origen:

 

- Denominacion de Origen Pago (DO Pago) – nowa klasyfikacja, dla najlepszych win z pojedynczych posiadłości, o stabilnej, wysokiej jakości każdego roku.

 

- Denominacion de Origen Calificada (DOCa)
– wina o najwyższej jakości, utrzymującej się przez dziesięciolecia, obecnie
mają ją regiony Rioja, Priorat.

 

-  Denominacion de Origen (DO) – wina produkowane w określonych regionach, według jasnych , rygorystycznych przepisów – wymogiem jest także, żeby wina DO oddawały charakter regionu (odpowiednik francuskiej kategorii AOC).

 

- Vino de Calidad con Indicacion Geografica (VCIG) – wina oczekujące na promocję do kategorii DO.

 

- Vino de la Tierra (VdlT) – wina regionalne, ale nie podlegające przepisom apelacji DO, mogą pochodzić ze stosunkowo dużych obszarów upraw – masówka przemysłowa, nie polecamy...

 

- Vino de la Mesa (VdlM) – podstawowe wino stołowe – zgodnie z prawem UE nie wolno podawać na nim informacji o szczepie i roczniku.

 

Oprócz kategorii apelacji ważną cechą hiszpańskich win jest okres i rodzaj leżakowania. I tu rozróżniamy:

 

- Cosecha – oznacza  rok zbioru winogron (np. Cosecha 2010 oznacza, ze wino powstało z winogron zebranych w 2010 roku). Tak zwykle oznacza się wina, które nie były poddawane starzeniu w dębie.

 

- Crianza – tak oznaczone są wina starzone przez dwa lata, z czego co najmniej 12 miesięcy w  dębowej beczce.

 

- Reserva – wina starzone co najmniej  trzy lata, z czego minimum rok w dębie.

 

- Gran Reserva – wina, które dojrzewały minimum 24 miesiące w dębie a potem kolejne 3 lata w butelce, więc zanim trafiły do handlu spędziły co najmniej pięć lat w winnicy.


Znany krytyk winiarski, Robert Parker, uważa Hiszpanię za winiarskie supermocarstwo. Nam w Polsce daleko do takiego poglądu, ponieważ niewiele jest w naszym kraju miejsc, gdzie można dostać naprawdę dobre hiszpańskie wino.

 

Pragniemy zaprosić Cię w podróż po tym niezwykłym i pełnym wspaniałości kraju. Dajemy Ci wina wyselekcjonowane, które trudno kupić, albo są niedostępne w Polsce, a jednocześnie reprezentują to, co najlepsze w danej apelacji. Obiecujemy, że będziemy stale rozwijać naszą kolekcję i wielokrotnie jeszcze zaskoczymy Cię wspaniałym winem w bardzo dobrej cenie.



+18
SPRZEDAŻ WYROBÓW ALKOHOLOWYCH DOSTĘPNYCH W SKLEPIE VINOCAMINO.PL MOŻLIWA JEST TYLKO I WYŁĄCZNIE DLA OSÓB PEŁNOLETNICH.

Zabierz mnie stąd
Przekierowanie na google.pl
Przejdź do serwisu
Mam ukończone 18 lat
ZEZWOLENIE NR I-17/B-15/2011
NA SPRZEDAŻ NAPOJÓW ALKOHOLOWYCH ZAWIERAJĄCYCH OD 4.5% DO 18% ZAWARTOŚCI ALKOHOLU, PRZEZNACZONYCH DO SPOŻYCIA POZA MIEJSCEM SPRZEDAŻY.


PODSTAWA PRAWNA: ART. 15 USTAWY Z DNIA 28.10.1982 R. O WYCHOWANIU W TRZEŹWOŚCI I PRZCIWDZIAŁANIU ALKOHOLIZMOWI ORAZ ART. 23 USTAWY Z DNIA 29.08.1997 R.